09 March 2013

Let's bake: Blondies

Cały sierpień wraz z tatą testowałam przeróżne przepisy na brownies - z migdałami, kajmakiem, żurawiną. Od paru dni chodziło za mną brownie z malinami i poszukując jakiegoś fajnego przepisu na nie, wpadłam na ten przepis. Brownie z białą czekoladą, czyli po prostu blondie. Aż sama żałuję, że na to nie wpadłam!

Almost the whole August my dad and I were testing lots of brownies recipes - with almonds, dulce la leche, cranberries. I was thinking about raspberry brownie a few days ago and when I've been looking for a recipe for it, I discovered this recipe. Brownie with white chocolate or just blondie. I wish I invented it first!
Składniki:
  • 150 g białej czekolady, połamanej
  • 80 g masła (ja użyłam ghee, ale nie ma to większego znaczenia)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 130 g mąki (ok 3/4 szklanki)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub ekstraktu z wanilii)
  • garść płatków migdałowych i żurawiny
  • 50 g czekolady białej, posiekanej 
  • pół szklanki posiekanych obranych migdałów*
* pominięte

 Ingredients:

  • 150 g of white chocolate 
  • 80 g of butter (I've used ghee)
  • 1/3 cup of sugar (crystal)
  • 2 eggs
  • 130 g of flour (3/4 cup)
  • a pinch of salt
  • 1 tea spoon of baking powder*
  • 1 tea spoon of vanilla sugar
  • a handful of almond flakes and cranberries
  •  1/2 cup of chopped, peeled almonds*
  • 50 g of chopped white chocolate 
* omitted
Przygotowanie:

1. Rozpuść 150 g czekolady z masłem.

Praparation:

1. Melt the 150 g of chocolate with butter

2. W innej misce wymieszaj mąkę, jajka, cukry, sól (oraz proszek). Potem dodaj przestygniętą masę czekoladową.

2. In another bowl mix the flour, sugar (both), salt (and baking powder). Then add the melted chocolate.

3. Dodaj posiekaną czekoladę (oraz migdały)

3. Add the chopped chocolate (and almonds)


4. Przelej masę do przygotowanej wcześniej formy.

4.  Pour the mass into a prepared baking form.

5. Piecz  w 180ºC przez 25-30 minut.

5. Bake in 180ºC for 25-30 minutes.
 

6. Gotowe!

6. Done!

Wskazówki, spostrzeżenia, uwagi:
  • uważaj na rozmiar formy: nie powinna być ani za duża (wiadomo, ciasto będzie grubości naleśnika) ani za mała.
  • nie piecz za długo - wyjdzie za suche
  • najlepsze na drugi dzień

Some advices:
  • be careful with choosing the form size: it shouldn't be too big (the cake will be thick as a pancake) and too small
  • don't bake it too long - it'll be too dry
  • best served  the next day 


Bon appétit!

ph. by me 

Przepis zaczerpnięty z mojewypieki.

The recipe found on mojewypieki



15 comments:

  1. Wygląda przepysznie!
    Muszę wypróbować :)

    ReplyDelete
  2. Wygląda fajnie :) chyba spróbuje jakoś to upiec - z moim szczęściem prędzej spalenie kuchnie, al co tam ;)

    ReplyDelete
  3. Super to wygląda!
    Chinchilo nie uważasz, że jakoś wygląd bloga jest trochę pusty? ;/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję!;)
      Wiesz, chyba masz rację, spróbuję trochę pozmieniać. Dzięki, że piszesz:)

      Delete
  4. ale mi narobiłaś ochoty! Ze mnie takie beztalencie cukiernicze, a widząc ten przepis znów się łudzę, że mi wyjdzie : <

    ReplyDelete
  5. Świetnie wygląda, muszę kiedyś tego spróbować!
    F.

    ReplyDelete
  6. ojej świetny przepis :)

    ReplyDelete
  7. A co zrobić z jajkami? Bo właśnie robię blondies według Twojego przepisu i nie wiem co z nimi mam zrobić...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurcze, jaka wtopa, dodać w punkcie 2. Przepraszam!:)

      Delete
  8. Przeglądam Twojego bloga od bardzo, bardzo dawna i jestem fanką chyba każdej Twojej stylizacji. Codziennie sprawdzam, czy napisałaś coś nowego i te blodie tak mnie kusiło już prawie od tygodnia, że właśnie siedzi w piekarniku i się piecze ;) Dzięki za przepis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smacznego! <3 Mam nadzieję, że się uda!
      Jak tylko poprawi się pogoda postaram się dodać coś nowego;)

      Delete
  9. mm zjadłabym :)

    Organizujemy konkurs, zapraszmy http://just-think-pink.blogspot.com/2013/03/hej-hej-wkrotce-swieta-i-z-tej-okazji.html :]

    ReplyDelete
  10. Wygląda pysznie! :)
    Zapraszam do siebie :)

    ReplyDelete
  11. Wow, amazing weblog format! How long have you been running a blog for?
    you made running a blog glance easy. The overall glance of your site is great, as well as the content!


    Here is my web page http://face-chat.net/

    ReplyDelete