06 May 2014

almond milk

ph. by me

Analogue pictures of almond milk - the most hipster and vegan post on this blog. I'd like to share this recipe, all we need is patience and a blender. And almonds of course.


Ingredients:
  • 1 cup of almonds
  • about 5 cups of water
Preparation:

Cover almonds with water and leave for a night. Then rinse them and put in the blender. Add 4 cups of water and blend it. Using a nutmilk bag* pour the milk into a jug and squeeze. Well done!

*I guess you can use a stocking (a new one!) as well. I used it.

Some advices:
  • If you have never drunk it before, IT WON'T BE AS TASTY AS YOU PROBABLY THINK. Seriously. It's not creamy and sweet as almonds. I don't want to discourage any of you, the taste is weird but also very refreshing. 
  • Try to add some sweetener
  • What to do with the almond stuff? Maybe cupcakes? Make an experiment!

The recipe by my new roots, see the how to.



Analogowe zdjęcia mleka migdałowego - bardziej hipstersko i wegańsko być nie może. Dlatego dziś przepis, jeśli w ogóle możemy nazwać to przepisem, bo jedyne czego potrzebujemy to cierpliwości i blendera. I migdałów oczywiście.


Składniki:
  • 1 szklanka migdałów
  • ok. 5 szklanek wody
Przygotowanie
Migdały zalewamy wodą (tak oby pokryć wszystkie) i zostawiamy na noc. Następnie płuczemy migdały pod bieżącą wodą, wrzucamy do blendera z kielichem, dodajemy 4 szklanki wody i miksujemy. Całość przelewamy do dzbanka przez woreczek do orzechów*, wyciskamy, tak, aby zawartość woreczka była sucha. Gotowe!

*podejrzewam, że ten woreczek ma nawet jakąś specjalistyczną nazwę, ale nie okłamujmy się - kto ma taki woreczek? Zwykła pończocha (nowa!) działa dokładnie tak samo.

Wskazówki, spostrzeżenia, uwagi:
  • Jeśli nie piliście tego wcześniej to wiedzcie, że TO NIE BĘDZIE SMAKOWAĆ WSZYSTKIM. Serio. Nie chcę nikogo zniechęcać, ale smak jest dość specyficzny, jednak przyjemnie orzeźwiający. 
  • Można pokombinować z cukrem/słodzikiem.
  • Z tego co nam zostało, czyli czegoś na kształt mączki migdalowej możemy zrobić np. babeczki. Można użyć zamiast mąki lub po prostu jako wypełniacz. Eksperymentujcie!'

Przepis z my new roots, polecam ten filmik.

11 comments:

  1. szczerze to nigdy go nie piłam:)
    pozdrawiam serdecznie;))
    woman-with-class.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. masz lampe do analoga?

    ReplyDelete
  3. w ostatnim czasie robiłam mleko z płatków owsianych, migdałowego muszę też spróbować ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mleko owsiane też brzmi fantastycznie!

      Delete
  4. *bieżącą ;)

    ReplyDelete
  5. piękne, piękne masz te zdjęcia. Kiedy przeglądam Twojego bloga to normalnie przenoszę się w inny świat - jakiś taki eteryczny, pełen spokoju, zachwytu nad prostotą. Gdyby tylko takie były inne blogi modowe/lifestylowe....Być może bym je z większą przyjemnością czytała. Ale niestety często trafiam bardziej na pochwałę materializmu, a "klasa" i cały ten lifestyle, o którym piszą ich autorzy, to przykrywka dla dumy i próżności. Jakoś czuć tu dobrą energię, tak ot. Przywracasz wiarę w młodych ludzi.

    ReplyDelete